tiistai 10. maaliskuuta 2009

Taiteilija Kaisa Mäkelä 1931-1959


Slide-esityksessä 105 Kaisan maalausta. Laitan taulujen nimet sitä mukaa kuin saan niitä selville. Kuvat tauluista on ottanut Kyösti Maula
Rauman Taidemuseo, Einola

8.9. - 1.10.2006
Tiedotustilaisuus torstaina 7.9.2006 klo 10
Avajaiset torstaina 7.9.2006 klo 18.00.
Tervetuloa
Rauman Taidemuseo jatkaa Rauman seudulla vaikuttaneiden taiteilijoiden näyttelysarjaa, jonka yhteydessä kartoitetaan ja dokumentoidaan alueen taiteilijoiden tuotantoa ja elämänvaiheita. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Kaisa Mäkelä (1931-1959), lahjakas ja lähes itseoppinut maalari, joka vaikutti pääasiassa Eurajoella ja Raumalla. Kaisa Mäkelä kuoli nuorena, mutta hän työskenteli intensiivisesti ja ehti maalata useita satoja maalauksia, joista Rauman Taidemuseon Einolassa on esillä muutamia kymmeniä läpileikkauksena hänen tuotannostaan. Kaisa Mäkelä maalasi maisemaa ja henkilökuvia, mutta myöhemmässä vaiheessa myös jonkun verran vapaampiin mielikuviin ja abstraktiin ilmaisuun liittyviä aiheita.

Varhaisemmissa maisema-aiheissaan Mäkelä on kuvannut erityisen taidokkaasti valoa Eurajoen maisemat, talot ja niitä ympäröivät pihapiirit on taltioitu realistisesti mutta idyllisesti. Enemmän dramatiikkaa on nähtävissä jokea ja puita kuvaavissa aiheissa. Myöhemmin Mäkelä suuntautui yhä voimakkaammin ekspressiiviseen ilmaisuun talvimaisemissa näkyvät leveät siveltimenvedot, paksut värikerrokset sekä tumman ja vaalean kontrastit saavat merkityksiä myös taiteilijan sisäisten tuntojen ilmaisijana. Kaisa Mäkelä sai opetusta jonkin verran raumalaisilta taiteilijoilta kuten Unto Kaskelta ja Kosti Koskiselta, joiden vaikutteet ovat teoksissa osittain myös nähtävissä. Kaisa Mäkelän omin väripaletti oli usein tummien, lyyristen ja voimakkaiden värien hallitsema.

Kaisa Mäkelä on mieheni äidin sisar.

Ei kommentteja: