maanantai 11. marraskuuta 2013

Munankuoret valoketjuksi

Tyttäreni Elina ehdotti muutama vuosi sitten, että tekisimme munan kuorista valosarjan. Hän on kerännyt kymmenittäin munien kuoria siihen tarkoitukseen. Elina myös lupautui piirtämään munien koristekuviot. Isänpäivä-viikonloppuna vihdoin aloitimme työn. Marko kuvasi...


Elina piirsi muniin kuviot, joista tulee siis munien kuoriin koristeelliset aukot.


Tarkkaa työtä, jotta kymmenestä munankuoresta saadaan suunnilleen samanlaisia...


Minun tehtäväni on päällystää munasta ehjäksi jäävät kohdat mehiläisvahalla. Yhden munan vahaukseen kuluu puolisen tuntia aikaa....Elinalta kului yhden munan piirtämiseen myös puolisen tuntia aikaa...


Päällystäminen tapahtuu sulalla mehiläisvahalla. Mehiläisvahaa laitetaan pieneen lasiseen kynttiläkuppiin ja lasia pidetään palavan lämpökynttilän päällä. Lämpö sulattaa vahan, ja kuumaa vahaa levitetään munan pintaan pienellä, kapealla sudilla. Kun muna on päällystetty, se laitetaan vähintään 12 -13 tunniksi etikkakylpyyn. Munan pitää olla kokonaan upotettuna, jotta etikka pääsee vaikuttamaan kalkkikuoreen tasaisesti.


LISÄYS 12.11. kaikki kymmenen vahakäsiteltyä munaa ovat yhteiskylvyssä etikassa. Etikan liuottava vaikutus näkyy kalkkipinnan kuplintana.



Tämä muna on ollut etikkakylvyssä 12-13 tuntia, se on huuhdeltu vedellä puhtaaksi ja nyt näkyy, että kalkki on liuennut vahaamattomista kohdista pois. Aukkopaikoissa, eli vahaamattomissa kohdissa, jäljellä on munan "hinnu" eli sisäkalvo.



Kaksi munaa kylvetettiin isänpäivä-viikonlopun aikana, kymmenen vahattua munaa odottaa etikkakylvetystä....


Etikkakylvyn ja vesipesun jälkeen on vuorossa mehiläisvahan poisto.


Poisto tapahtuu kynttilän liekin lämmössä. Vahapinta viedään liekin lähelle ja sulava vaha pyyhitään paperiin.


Kun vaha on poistettu, leikataan kalvo pois aukoista.


Leikkaaminen on tarkkaa puuhaa ja tässä(kin) vaiheessa muna saattaa rikkoutua. Liotimme kaksi munaa ja molemmista munista meni osia rikki juuri tässä leikkausvaiheessa. Yritän liimata irronneet palat oikeille paikoilleen...


 Kun kalvo on leikattu pois, hiotaan leikatut kuoren reunat siisteiksi. Hionnan jälkeen maalataan muna ulkopuolelta ja sisäpuolelta. Maalausta ei vielä kuvien ottohetkellä ole tehty. Elina piirsi ja minä vahasin kymmenen munaa valmiiksi. Liotan kaikki munat etikassa, leikkaan niistä kalvot pois ja vasta sen jälkeen sulatan vahan pois. Toivottavasti siten onnistun, eikä enenpää munia rikkoudu.


Kuvittele mielessäsi munan sisäpinta kullanväriseksi ja ulkopinta joulunpunaiseksi....




2 kommenttia:

Tallu kirjoitti...

Mehiläisvahan käyttäminen on tuttua puuhaa, kun olen maalannut munia. Etikan käyttäminen kuoren poistamiseen on minulle ihan uusi kikka. Kiitos tästä neuvosta! Tulee muuten todella kaunis valosarja :).

mummeli puuhamaasta kirjoitti...

Todella ihana idea. Tuota tahdon kokeilla ensi keväänä pääsiäistä ennen. Ihanaa että on tällaisia ihmisiä jotka jakaa tietoaan tällälailla. Laitan vinkin kiertoon.