tiistai 14. heinäkuuta 2009

Poutaa ja 20 lämpöastetta, hyvä lomasää


Löysin vielä muutaman kukkivan Punalehtiruusun kukan, tosin kukat olivat aivan pensaan yläoksissa noin kahden metrin korkeudessa, mutta vedin oksaa vähän likemmäs ja sain kuvan.


Punalehtiruusu, Rosa glauca on tullut pihallemme varmaan lintujen tuomana. Pensas on jo tosi iso, se kasvaa alapihan "viidakko-osassa" Sulkavaleangervojen ja Kiiltotuhkapensaiden takana


Kimalaiskuoriainen nautiskelee Isotähtiputken kukassa


Lehtoakileija, Aquilegia vulgaris, sininen kukka


Lehtoakileija, Aquilegia vulgaris, valkoinen kukka


Seittimehitähti, Sempervivum arachnoideum. Mehitähtien kukkavarreksi venynyt tyvilehtiruusuke kuolee kukinnan jälkeen, mutta kasvi tekee runsaasti rönsyruusukkeita, jotka taas muutaman vuoden päästä kukkivat ja kuolevat pois.


Kattomehitähti, Sempervivum tectorum. Leviää voimallisesti mattomaiseksi katteeksi. Entisaikoina mehitähtiä kasvatettiin katoilla, koska ne kosteutta pidättävinä estivät tulipaloja. Piipuista saattoi näet lennellä kipinöitä katoille.


Ketoneilikka, Dianthus deltoides on harmiton maanpeitekasvi, vaikka se leviääkin voimakkaasti siemenillään


Mooseksenpalavapensas, Dictamnus albus, pitäisi tukea kunnolla kun se muuten rojahtaa pitkin maata


Komeasinikuunlilja, Hosta sieboldiana elegans, nupulla vasta


Tarhajuoru, Tradescantia Andersoniana-ryhmä. Tarhajuoru kuuluu samaan sukuun kuin huonekasveina kasvatetut juorut. Ne ovat monivartisia, pitkäkukintaisia perennoja, jotka kukkivat runsaasti kesä-syyskuussa kosteilla ja ravinteikkailla kasvupaikoilla. Kasvukorkeus on 30-40 cm. Talvenkestoltaan tarhajuoru on melko kestävä. (Lähde: Viherpeukalot)Ruusuangervo, Spiraea japonica 'Froebel'. Leviää siementensä avulla joka paikkaan. Oikea riesa!


Vuoritatar, Bistorta affinis jaksaa kukkia koko kesän


Kurttulehtiruusussa käy paljon ampiaisia ja muitakin lentäviä hyönteisiä


Kurttulehtiruusu, Rosa rugosa


Suikeroalpi, Lysimachia nummularia, on hyvä maanpeitekasvi


Valtikkanauhus, Ligularia przewalskii , aloittelee kukintaa


Sormivaleangervo, Rodgersia aesculifolia

2 kommenttia:

tia kirjoitti...

Olihan todella mahtava kuvalajitelma hienoista kasveistasi. Tuo valkoinen tarhajuoru on mielenkiintoinen, minulla on sininen. Hienoja Akileijoja kasvaa ja kimalaiskuoriainen teillekin tullut.

Raija Maula kirjoitti...

Hei Tia, kiva kun käyt ja kommentoit! On minulla ollut myös sininen tarhajuoru, mutta se ei kestänyt talvea, tai oli ihan väärässä paikassa. Nämä valkoiset laitoin tänä keväänä, saas nähdä näkyykö näitä ensi keväänä.