torstai 1. syyskuuta 2011

Iltalehti kirjoittaa


Kesä 2011 oli harvinaisen lämmin.
Helsingin Kaisaniemen puistossa vietettiin Maailma kylässä -festivaalia toukokuun lopussa. Kaisaniemen havaintoasemalla kulunut kesä oli historiallisen lämmin.
Helsingin Kaisaniemen puistossa vietettiin Maailma kylässä -festivaalia toukokuun lopussa. Kaisaniemen havaintoasemalla kulunut kesä oli historiallisen lämmin. (INKA SOVERI)
Koko maan keskilämpötila oli kesä-elokuussa 15,7 astetta, mikä on kaksi astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon. Ilmatieteen laitoksen mukaan kulunut kesä oli 1900-luvun alun jälkeen neljänneksi lämpimin. Vielä tätä lämpimämpiä kesiä koettiin vuosina 1937, 1972 ja 2002. Viime kesänä koko maan keskilämpötila oli 0,8 astetta tämänvuotista matalampi.
Helsingissä kesä oli jopa historiallisen lämmin. Helsingin Kaisaniemessä säähavaintoja on tehty 1800-luvun alkupuolelta lähtien, eikä yhtä kuumaa kesää ole tänä aikana koettu. Kaupungistumisen myötä 1800-luvun havainnot eivät kuitenkaan ole täysin verrannollisia nykypäivään.
Kuluneena kesänä oli myös tavanomaista enemmän hellepäiviä, yhteensä 46 kappaletta. Eniten hellepäiviä, 36, oli Lahdessa. Hellepäivien määrässä jäätiin kuitenkin jälkeen viime kesästä.
Erikoisinta kesän säässä oli kesäkuun alkupuoliskon helleaalto. Vastaavanlaista koetaan esimerkiksi Lapissa vain pari kertaa vuosisadassa. Monilla paikkakunnilla saavutettiin uusia kesäkuun lämpöennätyksiä. Koko kesän korkein lämpötila 32,8 astetta mitattiin Ylitornion Meltosjärvellä 10. kesäkuuta.
Tavallista enemmän salamoita
Kesä oli hieman tavanomaista sateisempi, tosin paikalliset sademäärät vaihtelivat suuresti. Puolangan Paljakassa satoi eniten, 371 millimetriä. Vähiten eli 114 millimetriä satoi Kustavin Isokarissa.
Maasalamoita havaittiin kesä-elokuussa noin 177 000, noin 30 000 enemmän kuin tavallisesti.

Ei kommentteja: