lauantai 8. syyskuuta 2012

Siivousta ja siirtelyä

Syksy on täällä! Neulasia sataa, vettä sataa ja välillä paistaa ja tuulee. Lämpötila on noin 10-12 astetta. Flunssa on viime viikon pitänyt minut sisätöissä ja levossa, mutta tänään sain miehenkin innostumaan ulkotöistä. Erkki kaivoi kiltisti pensasmustikoille ja hortensioille istutuskuopat. Pensasmustikat olivat helppo juttu: omenapuumaahan tehtiin aukkoa kuorikatteeseen, kärryllinen uutta multaa ja mustikka siihen. Hortensiat olivatkin sitten hankalampi tapaus. Paikalla, johon ne halusin, oli tietysti kiviä, isoja ja pieniä. Männyn juuria löytyi myös. Mies kaivoi ja kärräsi ja lopulta hortensiat saivat uuden kodin. Toivottavasti ne ryökäleet osaavat arvostaa paikkaansa ja kasvavat ensi keväänä yhtä tuuheina ja kauniina kuin tänä kesänä.
Näille kaunokaisille piti saada pysyvä talvipaikka...

Isäntä työn touhussa. Iso kivi kuopan reunalla nousi kaivannosta hartiavoimin.

Paljon tuli maata taas vaihdettua: kivinen sorikko muhevaksi multamaaksi.

Syvyyttäkin on vaikka ruusuja laittaisi! Maata tuli lopulta isännän puolireiteen asti!

Kivien siirtoa, eli kanki tarvitaan aina kun tontilla kaivetaan kukkamaita...

Viime kesänä tehtiin keinulle tasainen paikka. Suodatinkangas näkyy. Tälle reunalle laitettiin noin 10-15 cm punaista soraa (korkeutta). Laitettiin vielä lauta erottamaan multaa ja soraa. Otetaan lauta pois ensi vuonna (jos muistetaan)

Kun kaivoin majan etelänpuolelta ruohotuppaat pois, niin näkymä huomattavasti avartui. Se on oikein hyvä juttu se. Toivon, että ruohotuppaat pysyvätkin poissa.


Kuvasin vierasmajan rappusilta pihan suuntaan

Uudensorttinen Pallotuija. Siinä on liuskaisemmat lehdet kuin niissä "tavallisissa" pallotuijissa. Oikein siro ja kaunis pensas. Siitä tulee saman kokoinen kuin niistä tavallisistakin: noin metrin pallo.

Repelin vierasmajan vierestä kaikki heinikot pois ja kärräsin paikalle paljon multaa. Valkoinen johto tuo sähkön majan nurkalle ulkovaloihin ja allaspumppuun.

Uudistettua ja siivottua vierasmajan ympäristöä. Paljon olisi paikkoja uusille kasveille...

MYYRÄ on tehnyt kaivantojaan "uuteen" maahan. 

 Kyllä näkymä on avarampi, katsoi mistä suunnasta tahansa...tässä tulen pihatietä pitkin pihaan.

 MYYRÄ tulee läpi turveseinästäkin!

Valmis!

 Siinä ne nyt kaunoiset odottavat ensi kesää ja toivon hartaasti, että jaksavat kasvaa, ja että yleensäkin alkavat kasvaa yhtä hyvin kuin tänä vuonna.

Pitäisikö niille laitta talvisuoja? Millainen? Milloin?


4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Mulla on tänä kesänä kasvanut samannäköinen hortensia ruukussa ja kovasti tässä pähkäilen uskallankohan istuttaa sen maahan.
Pallotuijat ovat kivannäköisiä,itselläkin niitä on muutamia :)

betweenland kirjoitti...

Laitoin myös maahan kaksi kesän ruukuissa kasvanutta hortensiaa. Mielenkiintoista nähdä, kuinka niiden talven aikana käy.

Raija Maula kirjoitti...

Ostin nämä neljä hortensiaa Kauppilan puutarhasta Turusta 10.5. Kassalla kysyin, että selviävätkö hortensiat talvesta, niin kassasetä vastasi, että saattavat selvitä suojattuina ja maahan istutettuina. MUTTA millä ne suojataan? Jollain pakkaspeitteellä, harsolla, havuilla? Se olisi kiva tietää. Taidan laittaa havuja sitten kun maa on vähän kuuraantunut...

Tarja kirjoitti...

Itselläni on ollut kaksi hortensiaa talvet viileällä kuistilla. Tänä kesänä ostin pari lisää ja nyt tuleekin olemaan kuistilla ahdasta joten ajattelin kokeilla niiden talvettamista maassa. Suunnittelin suojaavani ne talvensuojaturpeella ja lisäksi laitan havuja tai kuivia lehtiä. Turve kai sopii niille, kun ne muutenkin tykkäävät happamasta maasta.