maanantai 7. marraskuuta 2016

Synttärimatkalla

Lähdimme sunnuntaina 6.11.2016 aamulla klo 9 matkalle Espoo-Vantaan suuntaan. Heti lähdettyämme Paneliasta, kohtasimme tällaisen kauniin ilmiön, melkein kotiportilla. Vantaalla satoi lunta, mutta Paneliassa oli kuvan mukainen keli.Wikipediasta:
Haloilmiö (tai lyhyesti halo) on ilmakehän optinen ilmiö, joka ilmenee taivaalla näkyvinä erilaisina renkaina, kaarina ja kirkastumina. Halot syntyvät, kun Auringon tai Kuun valo taittuu tai heijastuu ilmassa leijuvista jääkiteistä. Tavallisesti halot esiintyvät Auringon, Kuun tai keinovalojen lähettyvillä, mutta suotuisissa olosuhteissa erilaisia halomuotoja voi näkyä koko taivaan alueella.
Toisinaan halot ovat väriltään lähinnä valkoisia, kun taas joissakin on selvästi havaittavissa kaikkia spektrin värejä, minkä takia värikkään halon voi sekoittaa sateenkaareen. Kiteiden rakenne, niiden asento leijaillessa kohti maata sekä Auringon tai vastaavan valonlähteen korkeus vaikuttavat siihen, millaisia haloja taivaalle muodostuu.
Erilaisten halomuotojen yleisyydet vaihtelevat paljon. Tavallisimpia haloja havaitaan keskimäärin yli satana päivänä vuodessa, kun harvinaisimmista tunnetaan koko maailmasta vain muutamia yksittäisiä havaintoja. Harvinaisten halomuotojen esiintyminen vaatii yleensä tarkalleen tietynmuotoisia jääkiteitä, kiteiden on oltava optisesti riittävän virheettömiä ja leijuttava ilmassa tietyssä asennossa. Suurikokoisten halojen harvinaisuutta selittää myös niiden himmeys.

2 kommenttia:

Sara - My Woodland Garden kirjoitti...

Hei! Kauniit halokuvat ja kaunis blogi muutenkin. :)
Minä olen onnistunut näkemään ja kuvaamaan haloja vain paljon kovemmalla pakkasella.
Tunnelmallista marraskuuta!

Anonyymi kirjoitti...

Kauniit kuvat olet saanut otettua
terv. Tia