Maa-artisokan kasvatus

Maa-artisokan kasvatus

Asterikasveihin kuuluva maa-artisokka Helianthus tuberosus on erittäin helppohoitoinen ja satoisa kasvi, joka menestyy monenlaisissa kasvuolosuhteissa aivan pohjoiseen Suomeen asti. Kasvia voidaan kasvattaa samalla kasvupaikalla useita vuosia ja se muodostaa tiiviin kasvuston. Mukulat säilyvät maassa hyvin kylmienkin talvien yli.

Jotkut maa-artisokan lajikkeista kukkivat keltaisin kukinnoin ja houkuttelevat puutarhaan hyödyllisiä hyönteisiä.

Kasvupaikka

Maa-artisokka istutetaan mieluiten aurinkoiselle kasvupaikalle, mutta se kestää myös jonkin verran varjoa. Kasvualustan suhteen se on vaatimaton, mutta tuottaa parhaiten satoa ravinteikkaassa, multavassa ja läpäisevässä maaperässä. Jos kasvusto alkaa hiipumaan, nosta mukulat ylös keväällä tai syksyllä ja istuta ne uuteen kasvupaikkaan.

Lisääminen ja istutus

Maa-artisokka lisätään mukuloista. Mukulat istutetaan huhti-toukokuussa tai syys-lokakuussa. Maahan jääneet mukulat talvehtivat ja tuottavat satoa seuraavana vuonna, mutta paras sato saadaan, kun kaikki mukulat nostetaan ja istutetaan uudestaan vuosittain. Mukulat istutetaan 40 cm etäisyydelle toisistaan ja 10–15 cm syvyyteen.

Hoito

Maa-artisokka ei vaadi erityistä hoitoa. Maanpäällinen kasvusto kasvaa jopa kolme metriä korkeaksi, joten se voi vaatia tuentaa. Lannoittaminen parantaa satoa, mutta liiallinen typpilannoitus voi kasvattaa maanpäällistä kasvustoa, jolloin mukulamäärä jää pienemmäksi. Kasvustoa kannattaa harventaa, sillä se ehkäisee sienitautien lisääntymistä. Maa-artisokka kestää hetkellistä kuivuutta, mutta pitkät kuivat kaudet pienentävät satomääriä.

Sadonkorjuu ja käyttö

Maa-artisokan mukulat kerätään syksyllä maanpäällisten versojen lakastuttua. Ne säilyvät maassa myös talven yli, jolloin sadonkorjuu voidaan tehdä vasta keväällä.

Lue lisää maa-artisokasta ja sen käytöstä.

Hyötykasveista löydät lisää tietoa täältä.

Maa-artisokan kasvatus by Meilläkotona

Kasvupaikka

Valitse maa-artisokalle aurinkoinen paikka. Vaatimaton maan suhteen. Parhaan sadon maa-artisokka antaa vettä läpäisevässä, multavassa maassa, jonka pH on 6–7.

Sijoita kasvupaikka keittiötarhan tai kasvimaan kohtaan, jossa jopa 2–3 metriä korkea kasvusto saa rauhassa muodostaa viherseinää.

Vaihda kasvupaikkaa, mikäli kasvuston elinvoima hiipuu. Jos päätät siirtää mukulat uuteen kasvupaikkaan, varo, ettei maahan jää pieniäkään mukuloita. Jokainen maahan jäänyt silmu kasvattaa verson. Pidä vanhaa penkkiä silmällä seuraavana vuotena.

Esikasvatus

Jos ehdit esikasvattaa maa-artisokkaa, se pidentää kasvukautta. Maa-artisokan mukulat voi myös idättää perunan tapaan, kunhan varoo niiden nahistumista. Hauraat idut katkeilevat helposti.

Maa-artisokan istutus

Istuta maa-artisokka varhain keväällä huhti–toukokuussa tai syksyllä syys–lokakuussa tasamaalle tai harjuun 10–15 sentin syvyyteen. Riviväli noin 70–80 senttiä, istutusväli noin 20–40 senttiä. Kookas kasvi tarvitsee tilaa. Suuria mukuloita voi istuttaa neliölle 5–6, pieniä 7–8. Maa-artisokan syysistutus pidentää kasvuaikaa, mutta vaarana ovat vesimyyrät. Niiden varalta kasvata maa-artisokkaa esimerkiksi metalliverkolla vuoratussa viljelylaatikossa, jos pihassa on vesimyyriä.

Kastelu

Maa-artisokka on syväjuurinen, joten se pärjää vähällä kastelulla. Pitkään jatkuva kuivuus kuitenkin verottaa maa-artisokan satoa.

Lannoitus

Annetaan useassa erässä. Maa-artisokka vaatii melko paljon ravinteita. Typen määrä arvioidaan versoston kasvuvoimakkuuden perusteella. Liiallinen typpi voimistaa maa-artisokan versokasvua mukuloiden kustannuksella.

Lannoita maa ennen istutusta esimerkiksi kompostimullalla ja levitä penkkiin alku- ja keskikesällä vaikkapa ruohosilppua.

Kate

Voit levittää kasvuston tyvelle nurmisilppua, joka pidättää kosteutta, vähentää rikkakasveja ja ravitsee maata. Rikkaruohojen kitkeminen keskittyy etenkin kevääseen ja alkukesään.

Kitkeminen

Kitke rikkakasvit alkukaudesta. Loppukaudesta pitkät varret ja suuret lehdet varjostavat mullosta eivätkä rikkakasvit ole enää niin helposti riesana.

Harvenna tiheää kasvustoa syksyllä tai keväällä, jos kasvatat artisokkaa monivuotisena samassa paikassa. Tiheät kasvustot lisäävät pahkahomeen riskiä. Sienitauti kuihduttaa varsien alaosia ja heikentää kasvustoa.

Tuenta

Tue lamoava kasvusto vaikkapa narulla, sillä osa maa-artisokan kannoista voi rehahtaa jopa kolmimetrisiksi.

Kasvintuhoojat

Maa-artisokka on terve kasvi. Sitä eivät yleensä vaivaa tuholaiset tai taudit. Versojen kuihtumisen syynä voi olla pahkahome. Pahin ongelma maa-artisokan kasvattajalle ovat vesimyyrät, jotka ilmaantuvat kasvimaalle yleensä satoaikaan.

Sadonkorjuu

Maa-artisokan kasvukausi on pitkä. Mukulat ovat valmiita käytettäviksi, kun kukat lakastuvat. Korjaa mukulat vasta syyskuun lopussa ja loka–marraskuussa, kun maa on sulaa. Pienimpien istukkaiden kannattaa antaa pulskistua maassa kaksi vuotta ennen korjuuta. Voit myös kerätä satoa varhain keväällä, ennen kuin mukulat lähtevät kasvuun.

Pidennä satokautta levittämällä maan pinnalle esimerkiksi olkia, puiden lehtiä tai styroksilevyä. Se hidastaa maan jäätymistä. Suojauksesta on etua myös pitkinä lumettomina pakkasjaksoina, sillä syvä jäätyminen voi heikentää kasvuunlähtöä.

Jos mukulat nousevat maan pintaan, ne vihertyvät. Voit peitellä mukuloita mullalla. Jätä vihertyneet mukulat käyttämättä.

Mukulat eivät säily pitkään nostamisen jälkeen, joten niitä kannattaa nostaa vain tarpeen mukaan. Käytä apuna talikkoa ja varo vaurioittamasta mukuloita.

Mukulan pintaa peittää kuoren sijaan päällysketto eli epidemi. Koska kuori puuttuu, juures nahistuu nopeasti. Mitä pienempi mukula, sitä sileämpi on sen pinta.

Maa-artisokan käyttö ja säilytys

Käytä maa-artisokan mukulat kuorineen tai kuorittuina. Puhdista multaiset ja muhkuraiset mukulat ennen käyttöä. Ronski harjaus riittää. Jos keität juureksen, leikkaa pintaan viilto ja purista malto ulos. Soseen voi esimerkiksi pakastaa.

Kokkaa maa-artisokan mukulat pian nostamisen jälkeen tai säilytä viileässä haihtumiselta suojattuna. Jääkaapissa mukulat säilyvät nahistumatta vain viikon tai parin.



Ei kommentteja: