lauantai 17. toukokuuta 2014

Lokki ja meriharakka mokillä

Torstaina 15.5.2014 veimme pikkuveneen eli Terhin vesille Ahlaisiin. Kävimme mökillä ja siivosimme koivunoksat nurmikoilta ja ihailimme saaren uusimpia asukkaita.


Lokki hautoo pikkumökin piipun päässä. Toivottavasti lokki saa lapsukaisensa vesille viimeistään juhannuksena. Olisi mukava lämmittää saunaa ja polttaa tulta takassa. Nyt ei voi, koska lokki istuu pesällään, eikä piipun peitettä voinut hakea pois.


Tasainen ja suojaisa paikka. Talveksi laitettiin piipun päälle levynpala ja tiiliä painoksi. Niiden ansiosta piipun päällä on nyt ilmeisesti oikein hyvä lokin pesän paikka. Ihmettelemme miten lokki saa poikasensa noin korkealta ehjinä vesille?


Meriharakka on aiempina vuosina muninut suoraan maahan, mutta tänä vuonna se on noussut ison kiven päälle. Kivellä on tasainen ja pehmeä, sammaleinen paikka. Meriharakka ei tee pesää, eikä tuo mitään pehmikettä sinne, vaan munii suoraan sopivaan painanteeseen. Viime kesänä meriharakka sai kolme poikasta valmiiksi maassa olleessa pesässä.


Yritimme mahdollisuuksien mukaan välttää kulkemista tämän kiven lähellä, koska meriharakka hautoi kolmea munaa.


Meriharakka hautoo oikeanpuoleisen kiven päällä.


Lokki hautoo piipun päässä.

kuva ja teksti wikipediasta
Meriharakka (Haematopus ostralegus) on oranssinokkainen lintu, joka on muuttumassa ulkoluotojen kahlaajasta kaupunkilinnuksi. Musta pää ja selkä, mustat valkoläikkäiset siivet ja pyrstö, valkea rinta ja vatsapuoli. Punaiset jalat ja punainen vahva nokka. Nuoren linnun selkä on ruskehtavan tummanharmaa, ja sen nokan kärki on tumma. Ääni on raikuvan kova, kimeä 'piik'. Muutkin äänet ovat kauaskantavia ja saariston luontoa elävöittäviä kiljahteluja.
Pituus 40–49 cm Siipien kärkiväli 80 cm Paino 330–750 g.

kuva ja teksti wikipediasta

Luultavasti hautova lokkimme on Harmaalokki. Vaikea tunnistaa kun se istui niin korkealla.
Harmaalokit pesivät rannikolla, saarissa ja järvillä sekä paikallisesti myös kalliojyrkänteillä ja soilla. Laji on oppinut menestyksekkäästi pesimään myös kerrostalojen katoilla. Harmaalokit ruokailevat esimerkiksi kaatopaikoilla ja pelloilla ja yöpyvät ja lepäilevät satamissa ja suojaisissa saarissa.
Harmaalokin pituus on 54–65 cm, siipien kärkiväli 123–148 cm ja paino 600–1 700 g. Koiras on selvästi naarasta kookkaampi. Koiraan siiven pituus on 410–455 mm ja naaraan 390–425 mm. Koiras painaa keskimäärin 1 245 g ja naaras 860 g. 1 kommentti:

Between kirjoitti...

Ilman muuta pitää tärkeysjärjestys olla mökilläkin ja lintujen on annettava rauhassa hautoa lapsukaisensa maailmalle. Hienoja kuvia asukeista.